HírekChlamydia trachomatis

Járványügyi háttér

A Chlamydia trachomatis világszerte a leggyakoribb bakteriális nemibetegség-kórokozó, éves szinten a WHO becslések szerint kb. 128 millió új esettel lehet számolni. Az európai Járványügyi Központ (ECDC) adatai alapján a hazai bejelentett esetszám erősen alulreprezentált, éves szinten ui. csak 800 alatti a jelentett esetszám (8/100.000 arány). Fejlett C. trachomatis-surveillance-szal rendelkező országokban, a svéd, brit, dán, norvég adatok azt igazolják, hogy a bejelentett esetek aránya nagyságrendileg több! (310-578 eset/100.000 fő). A felderített esetek arányát szűrő- és diagnosztikus vizsgálatokkal hazánkban is növelni kellene.

 

Kórlefolyás, tünetek

A kórokozó, a Chlamydia trachomatis baktérium sem hagyományos tenyésztéssel, sem szokványos fénymikroszkópos vizsgálattal nem mutatható ki, mérete és sejten belüli elhelyezkedése miatt. Épp ezért csak célzott vizsgálattal (specifikus nukleinsav-detektálással: PCR teszttel) lehet diagnosztizálni.

A baktérium fertőzött nemiszervi váladékkal terjed, leggyakrabban szexuális aktus útján, de fertőzött kézzel is közvetíthető. A megbetegített szervek nőknél leggyakrabban a méhnyak; mindkét nemnél a húgycső, de a szexuális gyakorlattól függően extragenitalisan végbél-; garat- illetve kötőhártya-gyulladás is kialakulhat. Utóbbit a szembe freccsent, fertőzött nemi váladék idézheti elő.

A betegség célzott diagnosztikáját és kezelését megnehezíti, hogy a nők min. 70%-a, a férfiak közel fele tünetmentesen vészeli át a fertőzéseket. Tünetes akut fertőzésben nőknél folyás, aktust követő és/vagy ciklustól független, pecsételő vérzés, fájdalmas közösülés jelentkezhet; míg a húgycsőgyulladás fájdalmas, gyakori vizelési panaszokat okoz. Igen jellegzetes a chlamydia-okozta,  zárványtestes kötőhártya-gyulladás, az ún. „piros szem” szindróma.

Az akut chlamydia fertőzések közel kétharmada a szexuális életet megkezdő, fiatal (15-24 éves) korosztályt sújtja. Ők rendszerint igen kevés információval rendelkeznek erről a nemibetegségről, tüneteiről és megelőzési lehetőségeiről.

Megfelelő kezelés híján az akut nemiszervi fertőzésekből szövődményként felszálló kismedencei gyulladás, krónikus infekció alakulhat ki. Ezt kismedencei fájdalom jelezheti, a hegesedés pedig a petevezetékek elzáródása miatt akár méhenkívüli terhességhez, vagy meddőséghez is vezethet. Szövődményes ízületi fájdalom is jelentkezhet.

Az akut méhnyakfertőzésben szenvedő kismamák újszülöttjei a szülőcsatornán áthaladva, kontakt úton szintén fertőződhetnek. Ez az első hetekben jellegzetes kötőhártya-gyulladást, hetekkel-hónapokkal később légúti tüneteket okozhat a csecsemőknél. Megelőzést jelent a kismamák szűrése és pozitív esetben kezelése, ami számos országban része a terhesgondozásnak (Magyarországon nem).

Diagnosztika és kezelés

A diagnosztikus vizsgálathoz az akut urogenitalis fertőzés helyéről származó minta szükséges, nőknél hüvelyváladék vagy cervixminta; férfiaknál első sugár-vizeletminta.

Szerológiai (ellenanyagkimutatási) vizsgálattal a korábban lezajlott, felszálló, krónikus fertőzés tényére lehet következtetni. Ez elsősorban kismedencei fájdalom, méhenkívüli terhesség, meddőség, ízületi panaszok esetén lehet indokolt.

Igazolt esetben, azaz pozitív C. trachomatis PCR teszt esetén antibiotikum-kezeléssel az akut fertőzés gyógyítható. A betegség nem jár tartós védettséggel, azaz a gyógyult beteg a későbbiekben ismét újrafertőződhet. Megelőzésként a barrier-típusú fogamzásgátlók alkalmazása javasolt.