HírekEGY HIV-POZITÍV EMBER MA MÁR AKÁR GYEREKET IS VÁLLALHAT

Amikor tini voltam, az iskolai szexuális felvilágosítás keretében biológiaórán előadást tartottunk a nemi betegségekről. Egy nagyon kedves, de idős helyettesítő tanár jött be, amikor én voltam soron, és teljesen ártatlanul azt találta kérdezni: „Na, ki az AIDS-es?” Ettől persze fetrengtünk a röhögéstől, én is, aki amúgy „az AIDS-es” voltam (meg persze fülig pirultam). És bár ma már sokkal, de sokkal többet tudhatnánk a HIV-fertőzésről, mint akkor, a legtöbben megrekedtek vagy a nevetgélés, vagy a bűnös élettel azonosítás, esetleg a korai halállal összekapcsolás szintjén. Pedig ma már egészen más perspektíva áll egy HIV-pozitív ember előtt, mint húsz éve. Többek között erről, és a fertőzéssel kapcsolatos stigmákról és tévinformációkról beszélgettem dr. Nagy Orsolya mikrobiológus szakorvossal. Tóth Flóra írása.

Mi a HIV és mi az AIDS?

Nagy Orsolya röviden összefoglalja: „A HIV az az állapot, amikor valaki már elkapta a fertőzést, tehát hordozza a szervezetében a vírust, az AIDS viszont ennél több: a betegségnek az a stádiuma, amikor a vírus már megtámadta a fertőzött immunrendszerét, és annyira károsította, hogy ennek nyomán alulműködés lépett fel. 

A megfertőződés és az AIDS stádiuma között kezelés nélkül is évek telnek el sok esetben, de 

megfelelő kezeléssel ez a folyamat teljesen megállítható, sőt egy HIV-fertőzött is szinte teljes életet élhet, ha szedi a gyógyszereit. 

 

Tovább a teljes cikkre