ELISA teszt

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

SARS-CoV-2 ellenanyag vizsgálatok ELISA módszerrel vénás vérből

 • A vírus különböző alkotórészei ellen termelt ellenanyagok mérésére alkalmas diagnosztikus vizsgálati módszer
 • Mintavétel: vérmintából
 • Ellenanyagok kimutatásával igazolni tudjuk, hogy valaki már átesett a fertőzésen, vagy oltás hatására megjelentek szervezetében a SARS-CoV-2 specifikus ellenanyagok,
 • A kiadott lelettel a 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet alapján védettségi igazolvány igényelhető.
 • Amennyiben a PCR eredménye és az antitest eredményei negatívak lettek, megnyugodhat: igen nagy valószínűséggel kizárható, hogy fertőzött lenne a vírussal. Ugyanakkor védettséggel sem rendelkezik, tehát továbbra is óvatosnak kell lennie, figyelnie kell a megelőzésre!
 • H a PCR eredménye és az IgM eredménye negatív, míg az IgG pozitív, akkor nagy valószínűséggel már találkozott a vírussal és rendelkezik védettséggel. Megnyugodhat, de továbbra is legyen óvatos!

VIZSGÁLATI TIPUSOK

  • Anti-Spike IgG: A vírus felszínén található Spike (tüske) fehérje vesz részt a gazdasejtek felszínén található receptorokhoz való kötődésben, ezáltal a vírus sejtbe való bejutását segíti elő. Az ellene termelt IgG típusú ellenanyagok kvalitatív vizsgálatával mind a fertőzés, mind az oltás hatására kialakuló ellenanyagválasz detektálható.

  • Anti-Spike IgG kvantitatív meghatározással: A kvantitatív ellenanyagszint meghatározás pontosabb mérést tesz lehetővé, és az ellenanyag kinetika is nyomon követhető ezzel a módszerrel, ami a fertőzés kiállása után, vagy az oltás hatására termelődött ellenanyagok időbeli változását, a védettség lecsengését is jelezni képes.

  • Anti-NCP IgG: a vírus nukleokapszid fehérjéje (NCP) fertőzés során bejut a fertőzött sejtekbe és ellenanyag választ vált ki. Az ellene termelt antitestek kimutatásával az mRNS alapú és a vektor vakcinák által kiváltott, illetve a fertőzés kiállása után kialakuló immunválasz biztonsággal elkülöníthető.

  • Neutralizáló antitest: a kompetitív ELISA módszer lehetővé teszi, hogy a vírus- gazdasejt kapcsolódását megakadályozó, védő hatású ellenanyagok jelenlétét detektáljuk a vizsgált személyek véréből. A reakció során a vírus Spike (tüske) fehérje receptor kötő részének (receptor binding domain -RBD) és a humán sejtek felszínén jelen lévő, a vírus-gazdasejt kapcsolat szempontjából legfontosabb receptor, az angiotenzin-konvertáló enzim 2 (ACE2) kapcsolata gátlódik, amennyiben a vizsgált személy mintájában megtalálhatóak a neutralizáló hatású ellenanyagok. A módszer előnye a többi, pusztán ellenanyag kimutatáson alapuló vizsgálattal szemben, hogy nem csak az ellenanyagok jelenlétét, de azok tényleges védő hatását is képes igazolni.

FONTOS!

Az ellenanyag vizsgálatok NEM alkalmasak aktuális SARS-CoV-2 fertőzés diagnosztizálására/kizárására, ebből a célból SARS-CoV-2 PCR vizsgálat végzendő légúti mintából.

bt_bb_section_top_section_coverage_image