VASCULAR GENETIX

A Vascular Genetix, mint a Vascular Diagnostics kiemelt egysége Magyarország jelenleg legnagyobb szakmai tudású és tapasztalatú szakembereivel és régiónk legfejlettebb eszközparkjával rendelkező genetikai laborszolgáltató. Kiemelt hangsúlyt fektetünk a minőségbiztosításra, ezért pontos és megbízható üzleti partnerként tudjuk segíteni megbízóinkat. A célunk, hogy versenyképes alternatívát jelentsünk azon páciensek, szakemberek, egyetemi és ipari megrendelőink számára, akik megbízható partnert keresnek a genetikai labordiagnosztikai igényeikhez. Automatizált munkafolyamataink, valamint kiemelt minőségügyi fókuszunk gyors, megbízható és kiszámítható eredményközlést nyújt az ügyfeleink számára. Kollégáink komoly tapasztalattal rendelkeznek a molekuláris genetika, a labordiagnosztika, illetve az egészségügyi üzletfejlesztés területén.

TECHNOLÓGIAI HÁTTÉR

A Vascular Genetix 1400+ négyzetméteres genetikai diagnosztikai és kutató laboratóriumai Magyarország legmodernebb, teljes egészében automatizált, nagy áteresztőképességű, új generációs genomszekvenáló (NGS) infrastruktúrája, amely a legújabb technológiák felhasználásával a minták kutatási és diagnosztikai célú vizsgálatának minőségbiztosított, standardizált, gyors és az eddigieknél költséghatékonyabb elvégzésére jött létre.

A laboratóriumba beérkező minták egyedi azonosítót ún. barcode-ot kapnak, amelynek automatizált beolvasása végig azonosítja azt. Ezt követően a teljes munkafolyamat robotizált, azaz a nukleinsav extrakció és könyvtárkészítés, a minőségellenőrzés, szekvenálás, a minta archiválása majd a bioinformatikai feldolgozása emberi beavatkozás nélkül történik.

Nyers biológiai minták, illetve izolált DNS vagy RNS minták feldolgozása, az ún. könyvtárkészítés, a svájci TECAN cég legújabb, emberi beavatkozást nem igénylő, a NuQuant technológiával integrált minőségellenőrzésre is képes DreamPrep NGS folyadékkezelő robotjának segítségével történik. A minták nagysebességű mozgatását a munkaállomások, pl. a beépített PCR készülék, mágneses szeparátor, folyadékkezelő, hűtő, rázó vagy az optikai modul között robotkarok végzik.

A mintákból elkészített szekvenáló könyvtárak normalizálásáért, poolozásáért, végső hígításáért egy másik TECAN folyadékkezelő robot a felelős. Amennyiben nagy áteresztőképességre van szükség, ez az automatizált készülék mérheti össze a könyvtárakat a kvantitatív és kvalitatív analízishez, vagyis a csúcstechnológiás microplate reader, illetve elektroforézis készüléken történő minőségellenőrzéshez.

Az elkészített minták újgenerációs szekvenálását az Illumina legnagyobb genomszekvenáló platformján, a NovaSeq 6000 készüléken végezzük el, amely akár teljes humán genomok populáció szintű analízisét is lehetővé teszi. A NovaSeq 6000 mellett, in vitro diagnosztikus vizsgálatokhoz az FDA által is elfogadott, az Illumina CE-IVD minősítésű platformjait, a NextSeq 550Dx, illetve MiSeqDx készüléket használjuk. Kiemelt, de nem teljes palettánk a következő: Teljes Genom Szekvenálás (WGS), Teljes Exom Szekvenálás (WES), Génpanel Szekvenálás, Génexpressziós Profilozás, Mély Transzkriptómia, Kis RNS szekvenálás, Metilóma Szekvenálás.

Molekuláris biológusaink és bioinformatikusaink képesek a nagyteljesítményű helyi Dragen, illetve távoli platformokon futó bioinfomatikai szolgáltatásainkon mind de-novo szekvenálásokat, mind ismert targetű szekvenálásokat, azok – az ügyfél igénye szerint – gyakorlatilag bármilyen mélységű analízisét (beleértve egészen a humán klinikai diagnózist támogató kiértékelésig) elvégezni.

KIEMELT SZAKEMBEREINK

Prof. Dr. Lakatos Péter (PhD, DSc) – a Vascular Diagnostics orvosigazgatója, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának stratégiai igazgatóhelyettese. Endokrinológus, belgyógyász, 300-nál több szakmai cikk szerzője, számos orvostechnikai fejlesztés mellett nevéhez fűződik Magyarország egyik legrégebb óta működő genetikai laboratóriuma is az Egyetemen.

Dr. Kósa János (PhD) – laboratórium igazgató, több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkezik rutin- és kutatási molekuláris genetikai projektek futtatásában, 14 éven keresztül alapítója, labor- és ügyvezetője volt hazánk első magán genetikai laborszolgáltatójának, jelenleg a VGx mellett a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai klinika tudományos főmunkatársa.

Dr Tobiás Bálint (PhD) – VGx diagnosztikai laboratóriumának igazgatóhelyettese, immáron egy évtizedes tapasztalata van molekuláris genetikai laboratórium szakmai működésének szervezésében és fenntartásában. Jelentős munkát fektetett – a hazai és nemzetközi szinten is egyedülálló – pajzsmirigydaganatokat dignitását előrejelző génpanel kidolgozásába. Nagy jártassággal rendelkezik az újgenerációs prenatális és onkológiai genetikai vizsgálatok területén is.

Dr. Árvai Kristóf (PhD) – VGx Szekvenáló unit vezetője, 2010-től a humán diagnosztikai NGS területén dolgozik, gyakorlatilag az összes létező platformon dolgozott, nevéhez fűződik hazánk első klinikai körülmények között működő NGS rendszerének kialakítása (2012-), eljárásainak, QA-jának és kiértékeléseinek folyamatos fejlesztése és futtatása.

Dr. Pikó Henriett (PhD) – VGx Citogenetikai és általános genetikai egységének vezetője. Magyarország vezető citogenetikai szakértője, nevéhez számos ezirányú fejlesztés hazai – többek között a nagyfelbontású digitális kariotipizálás – meghonosítása. Vezetése alatt fut minden, nem szekvenálási alapon működő vizsgálat a Vascular Csoporton belül.

Dr. Bihari Zoltán (PhD) – VGx NGS laboratóriumának vezetője, hazánkban az egyik, ha nem a legnagyobb gyakorlati tudású Illumina szekvenálási szakértője, korábban az Illumina cég applikáció specialistája, a salzburgi tartományi NGS laboratóriumának vezetője, a Bay Zoltán Alapítvány Metagenomikai osztályának vezetője. Nemzetközi szinten is jelentős tudással rendelkezik különböző kapacitású (a legkisebbtől a NovaSeq platformokig) NGS rendszerek kialakításában, rutindiagnosztikai és kutatási célú napi üzemeltetésében.

REFERENCIÁK

A Vascular Csoport Magyarországon belül igen széleskörű privát és állami (akár NEAK finanszírozott) kapcsolatrendszerrel, és napi diagnosztikai és/vagy kutatási együttműködéssel rendelkezik. Gyakorlatilag az összes kórházzal, több laborszolgáltatóval, kutatóhelyekkel és az Országos Vérellátó Szolgálattal áll szoros kapcsolatban.

VIZSGÁLATAINK

Vizsgálataink a mintavételi díjat tartalmazzák, kivéve nyálminta esetén, amelynek plusz költsége 7.000 Ft.

bt_bb_section_top_section_coverage_image