Hírek

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

2022.02.09

A tesztek útvesztőjében: Covidos vagyok, vagy megfáztam?
Egyre nagyobb kihívást jelent kideríteni, hogy Covid-fertőzéssel vagy csak szimpla megfázással van dolgunk. Dr. Nagy Orsolya mikrobiológus kalauzolt el minket a tesztek útvesztőjében. A szakember elárulta, milyen tesztekkel találkozhatunk, és mit érdemes tennünk, ha koronavírus-fertőzésre gyanakszunk.

LifeTV adás


2022.02.07

PCR tesztelés -10-20-30% csoportos kedvezménnyel! Teszteltessen akár 10 430 Ft-ért!

2022.01.18

Tabuk nélkül a szexuális úton terjedő fertőzésekről


2022.01.05

Chlamydia trachomatis
A Chlamydia trachomatis világszerte a leggyakoribb bakteriális nemibetegség-kórokozó, éves szinten a WHO becslések szerint kb. 128 millió új esettel lehet számolni. Az európai Járványügyi Központ (ECDC) adatai alapján a hazai bejelentett esetszám erősen alulreprezentált, éves szinten ui. csak 800 alatti a jelentett esetszám (8/100.000 arány). Fejlett C. trachomatis-surveillance-szal rendelkező országokban, a svéd, brit, dán, norvég adatok azt igazolják, hogy a bejelentett esetek aránya nagyságrendileg több! (310-578 eset/100.000 fő). A felderített esetek arányát szűrő- és diagnosztikus vizsgálatokkal hazánkban is növelni kellene.

Tovább…

2021.12.30

Mit kell tudni a HPV-tesztről?
A nők hozzávetőleg 80%-a élete során átesik magas kockázatú HPV-fertőzésen (hrHPV), ezeknek a fertőzéseknek a 90%-a azonban két év alatt magától elmúlik. Ugyanakkor a cervikális karcinóma a negyedik leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés a világon, és az esetek 99%-ában kimutatható a szervezetben a magas rizikójú HPV, leggyakrabban a HPV 16-os és 18-as törzsei. Amellett, hogy a vírus egyes törzsei ellen kifejlesztett védőoltást – melyet jelenleg a hetedik osztályosoknak ingyenesen biztosít az állam – minden szexuálisan aktív nőnek javasolt felvenni, a rendszeres HPV-szűrés is életet menthet. A HPV-vírusnak vannak magas és alacsony kockázatú törzsei. A magas kockázatúak nagyobb eséllyel okoznak rosszindulatú méhnyak-, méhtest-, szeméremtest- vagy vaginális daganatot, míg az alacsony rizikójúakat a nemi szervi szemölcsökkel hozták összefüggésbe. Korábban sem a hagyományos, sem a folyadékalapú citológia nem bizonyult olyan érzékeny szűrővizsgálatnak, mint a HPV-teszt. Pozitív lelet esetében ugyanakkor szorosabb kontrollra, gyakoribb citológiára, HPV-tesztelésre és kolposzkópos vizsgálatra volt szükség, sok esetben pedig a partner vizsgálatára is. Mivel azonban a HPV-fertőzések döntő többségével az immunrendszer sikeresen veszi fel a harcot, az esetek nagy részében az átmeneti fertőzöttség nem vezetett komoly megbetegedéshez. Ennek nyomán merült fel egy olyan teszt kifejlesztése, amely a tartós, illetve a daganat kialakulásának szempontjából nagyobb kockázatot jelentő fertőzöttség kimutatására koncentrál.

Tovább…


2021.12.14

Indokolt-e oltatni az 5-11 éves gyerekeket? A szakértő válaszol!
Szerdán kezdődik az 5 és 11 év kor közötti gyerekek oltási programja, ami rengeteg kérdést vet fel a szülőkben. Dr. Nagy Orsolya mikrobiológus minden felmerülő kérdésre válaszolt ma reggel az Ébredj velünkben. Elmondta, hogy a gyerekek könnyen terjesztik a vírust, mert nagyon gyakran tünetmentesen tudnak fertőződni, vagy enyhe, esetleg nem jellemző tünetekkel. A szövődmények náluk is súlyosak lehetnek, így őket is védenünk kell az oltással a szakértő szerint.

LifeTV adás


2021.11.26

Itt a HPV-szűrés új típusa: még pontosabb, és életeket menthet!
Magyarországon évente közel 1000-1200 nőnél diagnosztizálnak rosszindulatú méhnyakdaganatot, és ötszázan halnak bele a betegségbe. A szűrővizsgálatokkal elkerülhetjük a tragédiákat, szerencsére manapság többféle opció is rendelkezésünkre áll. Dr. Novák Zoltán szülész-nőgyógyász szakorvos, daganatsebész az új mRNS-alapú szűrést ismertette velünk ma reggel, valamint egy szuper lehetőségre is felhívta a figyelmünket. Kampányhétvégét szerveznek december 4-5. között az új típusú szűrővizsgálathoz egy budai és egy pesti rendelőben. Aki a https://hpv.vdiagnostics.hu/ oldalon regisztrál, annak csak a HPV-teszt árát kell kifizetnie, az orvosi vizsgálat grátisz.

LifeTV adás

2021.11.26

Egy HIV-vel élő édesanya története: AIDS-stádiumban diagnosztizálták 2016-ban. December 1. a HIV/AIDS világnapja. Fontos, hogy eloszlassuk a fertőzéssel és a fertőzöttekkel kapcsolatos tévhiteket, és felhívjuk a figyelmet a szűrés fontosságára. Cél, hogy lekerüljön a HIV-fertőzöttekről a stigma, HIV-vel élni ugyanis ma már nem azt jelenti, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Az Ébredj velünkben dr. Nagy Orsolya mikrobiológussal tisztáztuk, mi is a HIV és az AIDS pontosan, majd egy tanárnőt kapcsoltunk Skype-on, aki 21 éve él a HIV-vírussal.

LifeTV adás


2021.10.06

Dr. Nagy Orsolya az Ébredj velünkben segített eligazodni a covid tesztek közötti útvesztőben. A mikrobiológus szakorvos elmondta, az alapján kell tesztet választanunk, hogy mit szeretnénk vizsgálni, az oltás hatékonyságát vagy, hogy átestünk-e a fertőzésen. Az aktuális fertőzés kiderítésére még mindig a PCR teszt a legmegfelelőbb.

LifeTV adás

2021.08.17

Tényleg érdemes antitest-szintet vagy sejtes immunitást vizsgáltatni?

Miközben augusztus 1-től elérhető Magyarországon a koronavírus elleni harmadik védőoltás, a környező országok járványstatisztikai adatai alapján küszöbön a negyedik hullám, amiben jelentős szerepe van a delta variáns erőteljes terjedésének. Azokat, akik átestek a fertőzésen, vagy akik túl vannak az első két oltáson, okkal foglalkoztathatja a kérdés, vajon kialakult-e védettség a szervezetükben, ugyanakkor lehet, hogy sokakat visszatart, hogy a szakemberek sem értenek egyet abban, érdemes-e ellenanyag-szintet nézetni. A Vascular Diagnostics szakértőinek segítségével jártunk utána, hogy pontosan milyen vizsgálati lehetőségek érhetőek el és hogy kinek melyik elvégzése javasolt.

Tovább

2021.07.19

Egyre több jel mutat arra, hogy komoly lehet a negyedik hullám

Nyár végén vagy ősszel várható a pandémia negyedik hulláma, ráadásul járványügyi modellek alapján abban is biztosak lehetünk, hogy a delta variáns igen komoly esetszám növekedést fog okozni. Lehet a vakcinákon, az azok közötti esetleges különbségeken vitatkozni, azonban nem nagyon van más választásunk, mint használni azt, ami rendelkezésünkre áll, vagyis növelni kell az átoltottság mértékét, és továbbra is nagyon figyelni a higiénés szabályokra – interjú Dr.Péterfi Zalánnal, a Vascular Diagnostics kutatási igazgatójával.

Tovább

2021.06.22

Durván megnőtt a lakosság igénye a magas szintű egészségügyi szolgáltatások iránt

Fél éve indult el Magyarországon az oltási program, és bár önmagában a vakcina is megnyugvást jelent, a teljes bizonyosságot sokan a különböző immunitás vizsgálatokban látják. Nemrég lépett ki a lakossági piacra a Vascular Diagnostics, a legnagyobb kapacitású hazai COVID-labor szolgáltató is. Hosszú távú saját terveikben országos lefedettségű, rövid várakozási idős, magas színvonalú diagnosztikai szolgáltatások szerepelnek, ezzel párhuzamosan pedig a teljes hazai egészségügyi szektor vonatkozásában is egyértelmű növekedést prognosztizálnak – interjú Péterfi Zalánnal, a Vascular Diagnostics kutatási igazgatójával.

Tovább

2021.04.11

A cikkben összefoglaljuk a SARS-CoV2 vírus kimutatásával kapcsolatos lehetőségeket és buktatókat:
https://vdiagnostics.hu/wp-content/uploads/2021/04/650_cover.jpg