PCR teszt

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Molekuláris Diagnosztikai Vizsgálat – PCR teszt

  • Aktuális fertőzés kimutatására szolgál
  • Mintavétel: orrgaratból
  • Mintavétel előnye: az orrgaratból történő mintavétel esetén elkerülhető, hogy az evés, ivás, fogmosás stb. során lemosódott sejtek miatt álnegatív eredményt kapjunk.
  • A vizsgálat előnye: akár napokkal a tünetek megjelenése előtt lehetővé válik a diagnózis felállítása, az izoláció és a kezelés megkezdése.
  • Nem ad álpozitív eredményt
  • Ez a rendelkezésre álló legpontosabb és legérzékenyebb mikrobiológiai diagnosztikai módszer az aktuális fertőzés kimutatására.
  • Amennyiben a PCR eredménye és az antitest eredményei negatívak lettek, megnyugodhat: igen nagy valószínűséggel kizárható, hogy fertőzött lenne a vírussal. Ugyanakkor védettséggel sem rendelkezik, tehát továbbra is óvatosnak kell lennie, figyelnie kell a megelőzésre!
  • H a PCR eredménye és az IgM eredménye negatív, míg az IgG pozitív, akkor nagy valószínűséggel már találkozott a vírussal és rendelkezik védettséggel. Megnyugodhat, de továbbra is legyen óvatos!

Ez a rendelkezésre álló legpontosabb és legérzékenyebb mikrobiológiai diagnosztikai módszer az aktuális SARS-CoV2 fertőzés detektálására.  Előnye az antigén gyorstesztekkel szemben, hogy a mintában található kis mennyiségű vírus RNS-t is képes a reakció során megsokszorozni és ezáltal kimutatni, tehát sokkal érzékenyebb, továbbá a SARS-CoV2 meghatározott genomiális régiójához kötődő primerekkel nagyfokú specificitást biztosít, így nem ad álpozitív eredményt. Az aktuális SARS-CoV2 fertőzés kimutatására szolgáló PCR vizsgálat során a páciens szájgaratból vagy orrgaratból vett mintáját dolgozzuk fel. Az orrgaratból történő mintavétel esetén elkerülhető, hogy az evés, ivás, fogmosás stb. során lemosódott sejtek miatt álnegatív eredményt kapjunk.  A teszt során a rendszer a vírus genetikai örökítő anyagát (RNS-ét) detektálja a feldolgozott mintában, melyet már kis mennyiség esetén is ki tud mutatni, így akár napokkal a tünetek megjelenése előtt lehetővé válik a diagnózis felállítása, az izoláció és a kezelés megkezdése. A fertőzés kimutatása lehetséges abban az esetben is, ha az immunválasz valamiért elmarad, továbbá a vizsgálat nem ad álpozitív eredményt korábban lezajlott fertőzések esetén sem (addigra a vírus RNS állománya kiürült a szervezetből).

bt_bb_section_top_section_coverage_image