Ellenanyag szűrésFertőzés szerológiaChlamydia trachomatis IgG + IgA

10 000 Ft

Eredménykiadás: 5-7 munkanap

Időpontfoglalás
Erre a vizsgálatra nem szükséges éhgyomorral érkezni. Bővebben: Tájékoztatás a vizsgálatokról.
Vizsgálatunk a mintavételi díjat tartalmazza.

Leírás

krónikus fertőzés igazolására (aktuális fertőzés kimutatására nem alkalmas, ahhoz urogenitális mintából PCR vizsgálat szükséges)

Chlamydia trachomatis PCR és szerológia

A Chlamydia trachomatis infekció a leggyakoribb bakterialis STI (sexually transmitted infection, azaz nemi úton terjedő fertőzés), ami elsősorban a fiatal korosztályban, 15-25 éveseknél fertőz. Méhnyak-, húgycső-, végbél-, garat- illetve kötőhártyagyulladás a leggyakoribb klinikai formái. Nőknél különösen gyakori, akár 70-80%-os a tünetmentesség, kezelés nélkül viszont súlyos, krónikus szövődmények alakulhatnak ki a diagnosztizálatlan betegeknél. A szűrés gyors, megbízható eredményt ad, a megfelelő antibiotikus kezelés pedig teljes gyógyulást biztosít. A rendszeres szűréssel lerövidül az esetleges kezeletlen fertőzés ideje, így csökken a felszálló infekció okozta, krónikus kismedencei szövődmények (mint például a méhen kívüli terhesség, kismedencei fájdalom, meddőség) kockázata is.

Akut fertőzés gyanújakor a baktérium kimutatása az érintett szerveknek megfelelően urogenitalis, analis, illetve conjunctiva-váladékból történik, PCR vizsgálattal. Ezt nem lehet vérből végzett ellenanyag-vizsgálattal kiváltani, mivel az akut gyulladásos kórképeket nem kíséri specifikus ellenanyagszint-emelkedés.

Ezzel szemben krónikus fertőzés diagnosztizálására (például meddőségi kivizsgálás részeként) kifejezetten a vérvétel és a szerológiai teszt javasolt, mert a kialakult immunválasz lehetőséget nyújt a szérumban jelenlévő specifikus IgA és IgG ellenanyagok kimutatására.

A nemzetközi ajánlások szerint javasolt a 25 év alatti, szexuálisan aktív nők évente történő szűrése, illetve új partnerrel való együttlét után ugyancsak fontos a szűrés. Az újszülöttkori fertőzések megelőzésére a terhesség alatti szűrővizsgálat számos országban már része a rendeletben meghatározott prenatalis vizsgálatoknak.