Molekuláris mikrobiológiaHerpes simplex PCR

6 100 Ft

  • Eredmény kiadás: 3-5 munkanap
VD STI Időpontfoglalás

Mintavétel klinikus partnereinknél elérhető
Erre a vizsgálatra nem szükséges éhgyomorral érkezni. Bővebben: Tájékoztatás a vizsgálatokról.
Mintavételi díjak megtekintése

Leírás

krónikus fertőzés igazolására (aktuális fertőzés kimutatására nem alkalmas, ahhoz urogenitális mintából PCR vizsgálat szükséges)

Herpes simplex vírus 1, 2 (HSV1,2)

A herpes simplex vírusok szoros kontaktussal vagy a fertőzött ember váladékával szennyezett tárgyak által terjednek, de átvihetőek szexuális érintkezés során is. A vírus általában enyhe lefolyású, fájdalmas hólyagos elváltozást okoz az érintett bőrterületen: az arcon leginkább a HSV1, ami nyállal, (például csókkal), közös evőeszköz használattal terjed, de orális szex útján is átvihető, míg a HSV2 a genitális területen okoz elváltozást fertőzött személlyel történt vaginális/anális/orális közösülés után. A HSV életre szóló látens infekciót hoz létre, időnként reaktiválódó tünetes epizódok között hosszabb tünetmentes időszakokkal. Az antivirális terápia csökkenti a relapszusok gyakoriságát. Ritkán HSV fertőzés következtében súlyos, életet veszélyeztető virális agyhártya- vagy agyvelőgyulladás alakulhat ki. Fertőzött anya aktív fertőzése esetén a szülőcsatornán történő áthaladás során az újszülött fertőződhet, és súlyos neonatális herpesz infekció alakulhat ki nála, bőrre- szemekre és szájra lokalizálódó hólyagos elváltozás formájában, vagy életveszélyes, disszeminált herpesz (a legtöbb szervet érintő súlyos fertőzés) vagy súlyos idegrendszeri tüneteket okozó központi idegrendszeri herpesz képében. Kezelés nélkül a halálozási arány az utóbbi két formában rendkívül magas. Az újszülöttkori herpesz jellemzően az anya primer herpesz fertőzése esetén alakul ki. Ritkábban már az anyaméhben átterjedhet a fertőzés a magzatra, ilyenkor koraszülést, spontán vetélést vagy fejlődési rendellenességet okozhat.

Mikrobiológiai diagnosztika: Akut fertőzés esetén a hólyagbennékből PCR módszerrel bizonyítható a kórokozó jelenléte, illetve vénás vérből HSV-specifikus ellenanyag kimutatással igazolható a friss/reaktiválódó/lezajlott infekció. Várandósság alatt TORCH szűrővizsgálat részeként a többi jelentős magzatkárosító ágenssel együtt szerológiai vizsgálattal (IgG, IgM ellenanyag kimutatás) igazolható a fertőzés. Indokolt esetben magzatvízből PCR vizsgálattal a kórokozó jelenléte igazolható.