LC vizsgálatok, polimorfizmus vizsgálatok, hajlamszűrésMolekuláris genetikaLaktóz intolerancia genetikai meghatározása – LCT 22018G>A polimorfizmus

14 000 Ft

Eredményközlés: 10 munkanap

Időpontfoglalás
Genetikai vizsgálatainkra nem szükséges éhgyomorral érkezni.
A vérvételt megelőző nap bőségesen fogyasszon folyadékot. A mintavétel előtt fél órával szintén igyon, lehetőleg vizet (cukros, szénsavas italok kerülendők), hiszen a kiszáradt, szomjazó szervezetben a vér besűrűsödik, ami nehezíti a vérvételt. Bővebben: Tájékoztatás a vizsgálatokról.
Mintavételi díjak megtekintése

Leírás

A tejcukrot, más nevén laktózt a laktáz nevű enzim bontja le a bélben, könnyen hasznosítható cukrokra. A kisgyermekkort követően azonban a termelődő laktáz enzim mennyisége és ezáltal a szervezet tejcukorhasító képessége csökkenhet, főleg a pubertás után. A felnőttkori laktózintolerancia annyira gyakori, hogy a hazai lakosság akár egyharmadát is érintheti. Leggyakoribb tünetei közé sorolható a tejtermék fogyasztása után jelentkező hasi fájdalom, puffadás vagy hasmenés. A felnőtt típusú laktóz intolerancia diagnózisa genetikai megközelítéssel is elvégezhető. A laktáz enzim termelődését és a felnőtt típusú hipolaktázia kialakulását az LCT‐13910C>T és LCT ‐22018G>A polimorfizmusok döntően befolyásolják, a 6-os típusú minikromoszóma-fenntartó gén (MCM6) 13. és 9. intronjában.