Csomag ajánlatokNőgyógyászati/STI csomagNőgyógyászati szűrő- és diagnosztikus vizsgálatok

29 000 Ft

  • Eredmény kiadás: 5-7 munkanap
Mintavétel klinikus partnereinknél elérhető
Erre a vizsgálatra nem szükséges éhgyomorral érkezni. Bővebben: Tájékoztatás a vizsgálatokról.
Vizsgálatunk a mintavételi díjat tartalmazza.

Leírás

Chlamydia trachomatis PCR
Mycoplasma genitalium PCR
HPV szűrés (mRNS alapú 14 HR HPV genotípus csoportdetektálása)
Trichomonas vaginalis PCR
Kenetvizsgálat: bakteriális vaginosis kimutatása
Ureaplasma/mycoplasma tenyésztés (urethra, vizelet, cervix mintákból)
Neisseria gonorrhoeae PCR

Chlamydia trachomatis PCR és szerológia

A Chlamydia trachomatis infekció a leggyakoribb bakterialis STI (sexually transmitted infection, azaz nemi úton terjedő fertőzés), ami elsősorban a fiatal korosztályban, 15-25 éveseknél fertőz. Méhnyak-, húgycső-, végbél-, garat- illetve kötőhártyagyulladás a leggyakoribb klinikai formái. Nőknél különösen gyakori, akár 70-80%-os a tünetmentesség, kezelés nélkül viszont súlyos, krónikus szövődmények alakulhatnak ki a diagnosztizálatlan betegeknél. A szűrés gyors, megbízható eredményt ad, a megfelelő antibiotikus kezelés pedig teljes gyógyulást biztosít. A rendszeres szűréssel lerövidül az esetleges kezeletlen fertőzés ideje, így csökken a felszálló infekció okozta, krónikus kismedencei szövődmények (mint például a méhen kívüli terhesség, kismedencei fájdalom, meddőség) kockázata is.

Akut fertőzés gyanújakor a baktérium kimutatása az érintett szerveknek megfelelően urogenitalis, analis, illetve conjunctiva-váladékból történik, PCR vizsgálattal. Ezt nem lehet vérből végzett ellenanyag-vizsgálattal kiváltani, mivel az akut gyulladásos kórképeket nem kíséri specifikus ellenanyagszint-emelkedés.

Ezzel szemben krónikus fertőzés diagnosztizálására (például meddőségi kivizsgálás részeként) kifejezetten a vérvétel és a szerológiai teszt javasolt, mert a kialakult immunválasz lehetőséget nyújt a szérumban jelenlévő specifikus IgA és IgG ellenanyagok kimutatására.

A nemzetközi ajánlások szerint javasolt a 25 év alatti, szexuálisan aktív nők évente történő szűrése, illetve új partnerrel való együttlét után ugyancsak fontos a szűrés. Az újszülöttkori fertőzések megelőzésére a terhesség alatti szűrővizsgálat számos országban már része a rendeletben meghatározott prenatalis vizsgálatoknak.

Mycoplasma, ureaplasma PCR és tenyésztés

Az urogenitalis traktusból gyakran kimutatható mycoplasmák közül a Mycoplasma hominis és az Ureaplasma fajok diagnosztikája speciális tenyésztéssel, illetve PCR vizsgálattal történhet. Hangsúlyozni kell, hogy ezek a baktériumok nem minden esetben tekinthetők kórokozónak, legtöbbször ugyanis a normál bakteriális flóra részét képezik. Bizonyos esetekben, ha jelentős mértékben elszaporodnak, szerepük lehet húgyúti fertőzésekben, valamint egyes terhességi, illetve újszülöttkori kórképekben. Rutinszerű kimutatásuk azonban nem javasolt, mivel a gyakori ártalmatlan „hordozás” félrevezető leletet eredményezhet.

Előbbi fajokkal ellentétben valódi STI (nemi úton terjedő betegséget okozó) ágensnek tekinthető a Mycoplasma genitalium. Kimutatása a rutin laboratóriumi diagnosztikában csak PCR vizsgálattal lehetséges, kitenyésztése ugyanis körülményes és hosszadalmas. Leggyakrabban húgycső- és méhnyakgyulladásban tekinthető kórokozónak, ritkábban

kismedencei fertőzést idézhet elő. Tünetmentesen előfordulhat a garat- és a végbél-flórában.

Aptima mRNS alapú HR HPV szűrés

A legmodernebb, egyedülálló szűrőmódszer, mely Magyarországon csak a Vascular Groupnál elérhető. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (FDA) által is jóváhagyott teszt az E6, E7 onkoproteinek határérték fölötti mRNS-szintje alapján tizennégy magas rizikójú hrHPV-törzset szűr. A Hologic nagy teljesítményű robotizált automatája humán beavatkozás nélkül, a tévesztés és kontamináció kiküszöbölésével, zárt rendszerben végzi el a tesztet a minták laboratóriumunkba érkezésétől az eredmények kiadásáig. A vizsgálat az alábbi HPV-törzseket ismeri fel csoportban: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68. Ez tehát egy mRNS-alapú szűrőteszt, amely azt mutatja meg, jelen van-e a szervezetben tartós fertőzöttség a fent felsorolt vírustörzsek valamelyikére, vagy nincs.