MikrobiológiaStreptococcus agalactiae (GBS) és igény szerint Streptococcus pyogenes szűrés (várandósság alatt)

4 500 Ft

  • Eredmény kiadás: 5-7 munkanap
Mintavétel klinikus partnereinknél elérhető
Erre a vizsgálatra nem szükséges éhgyomorral érkezni. Bővebben: Tájékoztatás a vizsgálatokról.
Vizsgálatunk a mintavételi díjat tartalmazza.

Leírás

A Streptococcus agalactiae (B csoportú Streptococcus, azaz GBS) mindkét nemnél megtaláltható a tápcsatorna flórájának egyik alkotójaként, nőknél pedig ezen kívül a hüvelyváladékban is előfordul. (A várandós nők között a hordozás aránya 20-30% is lehet.)  A baktérium elsősorban újszülötteknél, várandósoknál, valamint elesett állapotú, legyengült immunrendszerű embereknél okozhat súlyos fertőzést (például tüdőgyulladást, véráram-fertőzést, agyhártyagyulladást, szívbelhártya-gyulladást, bőr és lágyrész fertőzéseket).

Újszülötteknél súlyos, életet veszélyeztető állapotot okozhat, melyet a tünetek jelentkezési ideje alapján korai (a szülést követő első hét napban jelentkező) vagy késői ( a szülést követő hetedik és kilencvenedik nap között jelentkező) újszülöttkori GBS fertőzésnek nevezünk. A fertőzés legtöbbször szepszis, tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás formájában jelentkezik. A korai újszülöttkori GBS fertőzések többsége a korai burokrepedés révén, illetve a szülés során, a kolonizált hüvelyen áthaladva történik, a fertőzés forrása a baktériumot hordozó anya. A késői kezdetű fertőzés forrása lehet a szülő, az újszülött ellátásában részt vevő személyzet, vagy a kórházi környezet is, a késői fertőzésben az összefüggés az anya hüvelyi vagy béltraktus kolonizáltságával minimális.

Az életet veszélyeztető korai újszülöttkori megbetegedés megelőzése céljából szükséges a várandós nők GBS hordozásának felismerése, ezért a terhesség 35. és 37. hete közötti időpontban a várandós nők hüvely és/vagy végbél mintájából (rectovaginális minta) GBS szűrés javasolt. A vattapálcával levett, transzport közegbe helyezett mintából a laboratóriumban a baktérium kimutatása szelektív és differenciáló táptalajok segítségével történik, pozitív esetben antibiotikum érzékenységi vizsgálat készül. Pozitív esetben a szülés alatt antibiotikum profilaxis szükséges, melyről szülész-nőgyógyász szakorvossal szükséges konzultálni.