Aktuális fertőzés kimutatásFertőzés szerológiaToxoplasma gondii IgG + IgM

8 800 Ft

Eredménykiadás: 5-7 munkanap

Időpontfoglalás
Erre a vizsgálatra nem szükséges éhgyomorral érkezni. Bővebben: Tájékoztatás a vizsgálatokról.
Mintavételi díjak megtekintése

Leírás

aktuális fertőzés/átvészeltség igazolására (pozitivitás esetén IgA és aviditás vizsgálat szükséges megerősítés céljából)

Toxoplasma gondii

A Toxoplasma gondii egy egysejtű parazita, mely a macskák székletével kerül a környezetbe és onnan leggyakrabban szennyezett élelmiszerrel (mosatlan zöldség-gyümölccsel, vagy fertőzött állatok nem kellően átsütött húsának fogyasztásával) fertőzi az embert, ritkábban közvetlenül a háziállatként tartott macskáról. Ezek a fertőzések egészséges emberben tünetmentesen, vagy enyhe általános tünetekkel zajlanak, nem igényelnek kezelést. Immunszupprimáltak fertőzése súlyos idegrendszeri panaszokat, ritkábban tüdőgyulladást vagy szem érintettséget okozhat. Várandós fertőzése során a kórokozó a placentán keresztül fertőzheti a magzatot, ami kongenitális toxoplazmózishoz vezethet, változatos fejlődési rendellenességekkel: például vízfejűség, kisfejűség, intrakraniális meszesedés, lép-májmegnagyobbodás, látásvesztéshez vezető korioretinitis, melyek azonban az időben felismert fertőzés gyógyszeres kezelésével megelőzhetők.

Mikrobiológiai diagnosztika: súlyos lefolyású felnőttkori fertőzések a kórokozó nukleinsavának kimutatásával és szerológiai módszerekkel igazolhatók. Várandósság alatt TORCH szűrővizsgálat részeként a többi jelentős magzatkárosító ágenssel együtt szerológiai vizsgálattal (IgG, IgM, IgA ellenanyag kimutatás, aviditás vizsgálat) igazolható a fertőzés. Indokolt esetben magzatvízből PCR vizsgálattal a kórokozó jelenléte igazolható.